Στοιχεία Επικοινωνίας
26510 28029, 22109 | ekinigom@gmail.com

Δελτίο Τύπου 03-09-2018

Στην επ' αυτοφώρω σύλληψη ενός ημεδαπού προχώρησαν Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Ε' ΚΟΗ με την κατηγορία της παράνομης άσκησης θήρας. Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών ότι ακούγονται πυροβολισμοί, τις νυχτερινές ώρες της 28ης Αυγούστου, Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες κινήθηκαν σε αγροτική περιοχή μεταξύ Πέρδικας και Σκλίβανης του Δ. Δωδώνης. Μετά από παρακολούθηση εντόπισαν έναν ημεδαπό να κινείται στην αγροτική περιοχή έχοντας μαζί του ένα κυνηγετικό όπλο. Σε βάρος του ατόμου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη άσκηση θήρας τις νυχτερινές ώρες, ενώ το όπλο κατασχέθηκε.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας περιόδου θήρας και για τα τριχωτά θηράματα, η Ε' ΚΟΗ καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές συμπεριφορές που προσβάλλουν την κυνηγετική οικογένεια, πολύ δε περισσότερο όταν από αυτές τις συμπεριφορές πλήττεται η πανίδα της περιοχής.

Ιωάννινα 03/09/2018

Δελτίο Τύπου 16-01-2018

Το ΔΣ της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές της ευχαριστίες προς το Δήμο Ιωαννιτών και τη Δημοτική Αρχή, που διέθεσε για τις ανάγκες της Ομοσπονδίας δύο ειδικές συσκευές αναγνώρισης (scanner) του κωδικού αριθμού που είναι μοναδικός για κάθε σκύλο.

Η Ε’ ΚΟΗ είναι από τις πρώτες οργανώσεις και τους πρώτους φορείς γενικότερα σε ολόκληρη τη χώρα, που εδώ και δύο χρόνια έχει προχωρήσει, με δικές της δαπάνες, στην προμήθεια ειδικών συσκευών, τις οποίες χρησιμοποιούν για τον ηλεκτρονικό έλεγχο και την ταυτοποίηση των κωδικών των κυνηγετικών σκύλων, οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες.

Η κυνηγετική οικογένεια σχεδόν στο σύνολό της ανταποκρίθηκε με θέρμη από την πρώτη στιγμή στην ανάγκη τοποθέτησης του ειδικού ηλεκτρονικού τσιπ στους κυνηγετικούς σκύλους.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Ιωαννιτών, δεν υπάρχουν κυνηγετικοί σκύλοι.

Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή επίσης διενεργεί τακτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό σκύλων, που τυχόν δε φέρουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση.

Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ επιθυμεί ωστόσο να εκφράσει τον προβληματισμό της γιατί μέχρι σήμερα, παρά τις τεράστιες διαστάσεις που έχει προσλάβει το πρόβλημα με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, οι επίσημοι φορείς που εκπροσωπούν τους εκατοντάδες χιλιάδες κυνηγούς της χώρας, δεν έχουν προσκληθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον διάλογο για τη μελλοντική διαχείριση του ζητήματος.

Υπενθυμίζει μάλιστα και τη σχετική δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου πριν από μερικούς μήνες, από την πόλη των Ιωαννίνων, διά στόματος του Αναπλ. Υπουργού κ. Τσιρώνη, ότι το νομοσχέδιο που θα έλυνε τα διαχρονικά αυτά προβλήματα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης και θα έχει κατατεθεί προς ψήφιση εντός του 2017, κάτι που δεν έγινε και δεν έχει γίνει ούτε μέχρι σήμερα.

Τέλος, το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ διαμηνύει, ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός και πρωτοπόρος σε οποιαδήποτε προσπάθεια σχετίζεται με την προστασία και διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, εκφράζοντας την ευχή, το ίδιο να πράξουν και άλλοι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία.

Ιωάννινα 16/01/2018

Δελτίο Τύπου 23-10-2017

Στη σύλληψη δύο ατόμων προχώρησαν αντίστοιχα τη Δευτέρα και την Τρίτη οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ στην περιοχή της Άρτας.

Στην πρώτη περίπτωση, το πρωί της Δευτέρας στη θέση «Παλιούρα» Συκιών του Δήμου Νικολάου Σκουφά, κλιμάκιο Θηροφυλάκων κατά τη διενέργεια περιπολίας εντόπισε δύο άτομα να ασκούν κυνήγι πτερωτών θηραμάτων (τσίχλες), κάνοντας χρήση ηχομιμητικής συσκευής.

Οι Θηροφύλακες δήλωσαν την ταυτότητά τους στα δύο άτομα, τα οποία όμως τράπηκαν σε φυγή, εγκαταλείποντας στο σημείο τη συσκευή, ένα μαχαίρι, φυσίγγια κυνηγετικού όπλου και εννέα (9) τσίχλες τις οποίες είχαν θηρεύσει.

Σε έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκε ένα Ι.Χ αγροτικό όχημα, στο οποίο μετά την πάροδο μερικών ωρών εμφανίστηκε το ένα από τα δύο άτομα, το οποίο αναγνωρίστηκε από τους Θηροφύλακες και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

Στη δεύτερη περίπτωση, μία ημέρα μετά, το πρωί της Τρίτης 18 Οκτωβρίου, κλιμάκιο Θηροφυλάκων εντόπισε στη θέση «Πρόχωμα» στο Νεοχωράκι του Δήμου Νικολάου Σκουφά, ένα άτομο, σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του, να επισκευάζει και να επιτηρεί παγίδες (θηλιές) για αγριόχοιρους.

Συνολικά, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 14 αυτοσχέδιες θηλιές, και ένα κυνηγετικό όπλο, που ήταν παραποιημένο, ενώ το άτομο συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

View the embedded image gallery online at:
http://ekoe.gr/nea/deltia-tipou#sigProIdb4f263787a

Δελτίο Τύπου 16-10-2017

Η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία, αυτόφωρη διαδικασία κινήθηκε από κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ στην Άρτα, σε βάρος δύο ατόμων, που συνελήφθησαν να ασκούν θήρα εκτός των προβλεπόμενων. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Οκτωβρίου στην περιοχή «Ζυγός» του Δήμου Νικολάου Σκουφά, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που διενεργούσε ελέγχους, εντόπισε ένα Ι.Χ αγροτικό όχημα, στο οποίο επέβαιναν ο οδηγός και ένα ακόμη άτομο στην καρότσα.

Το άτομο που βρισκόταν στην καρότσα, μόλις αντιλήφθηκε τους Θηροφύλακες, πέταξε εκτός δρόμου, το όπλο που είχε στα χέρια του.

Στον έλεγχο που ακολούθησε από τους Θηροφύλακες στο σημείο εντοπίστηκε ένα κυνηγετικό όπλο, γεμάτο με φυσίγγια για κυνήγι αγριόχοιρου (μπάλες), το οποίο ήταν εκτός θήκης, ενώ ήταν και παραποιημένο. Τόσο το άτομο που βρισκόταν στην καρότσα του οχήματος, όσο και ο οδηγός του Ι.Χ συνελήφθησαν ο μεν πρώτος με την κατηγορία της παράνομης άσκησης θήρας, ο δε δεύτερος με την κατηγορία της συνέργειας. Αμφότεροι οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, που όρισε τακτική δικάσιμο και τους άφησε ελεύθερους.

View the embedded image gallery online at:
http://ekoe.gr/nea/deltia-tipou#sigProId9f9ecd5659

Δελτίο Τύπου 04-09-2017

Στη σύλληψη τριών συνολικά ατόμων, που εντοπίστηκαν να ασκούν παράνομη θήρα σε απαγορευμένη ζώνη (Ζώνη Α - Περιοχές Προστασίας της Φύσης) εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού μετά από συντονισμένες ενέργειες και αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών και με τη συνδρομή Εισαγγελικών και Αστυνομικών αρχών.

Από το απόγευμα του Σαββάτου, κλιμάκια της Θηροφυλακής που εποπτεύουν σε 24ωρη βάση την περιοχή, μαζί με φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, έθεσαν υπό διακριτική παρακολούθηση δύο περιοχές, τη Βίγλα και τη Σαμψούντα αντίστοιχα, έχοντας εντοπίσει ύποπτες κινήσεις ατόμων.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι θηροφύλακες έκαναν σήμα στάσης σε όχημα, που κινούνταν στην περιοχή, για να γίνει έλεγχος, όμως ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε.

Οι Θηροφύλακες και οι φύλακες του Φορέα ζήτησαν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που επέβαιναν στο όχημα και λίγη ώρα αργότερα με την παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού έφτασαν σε κατοικία, όπου εντοπίστηκε το όχημα που δεν είχε σταματήσει για έλεγχο.

Ακολούθησε έρευνα εντός της οικίας, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 61 φαλαρίδες, που είχαν θηρευτεί παράνομα, καθώς επίσης δύο παραποιημένα κυνηγετικά όπλα και ένα ακόμη, που ήταν αδήλωτο. Δύο άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, ενώ λίγο αργότερα προσήχθη και ένα τρίτο άτομο. Σε βάρος και των τριών ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία για τα ως άνω αδικήματα και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, το ΔΣ της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου υπενθυμίζει για πολλοστή φορά, ότι η Θηροφυλακή θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα με ενισχυμένες δυνάμεις, εξοπλισμό και μέσα στην περιοχή για την αποτροπή αντίστοιχων περιστατικών, που προσβάλλουν την κυνηγετική οικογένεια. Παράλληλα, νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τόσο την Εισαγγελία Άρτας όσο και την Ελληνική Αστυνομία για την αμέριστη και καταλυτική βοήθειά τους.

Αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια με την ενεργό παρουσία και δράση της Θηροφυλακής και την άριστη συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, υπάλληλοι του οποίου διενεργούν καθημερινές περιπολίες εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, τις Δασικές Υπηρεσίες και την Ελληνική Αστυνομία, ότι οι επίδοξοι λαθροθήρες δε βρίσκουν πλέον πρόσφορο έδαφος για να ασκήσουν την παράνομη δράση τους. Επιβεβαιώνεται με τον τρόπο αυτό, ότι η παρουσία της οργανωμένης κυνηγετικής οικογένειας με τη Θηροφυλακή και η συνεργασία της με φορείς και υπηρεσίες, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και κατασταλτικά σε τέτοιου είδους περιστατικά, που είναι καταδικαστέα από το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας.

View the embedded image gallery online at:
http://ekoe.gr/nea/deltia-tipou#sigProId61bdb66c40

Δελτίο Τύπου 28-07-2017

Στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη δύο ατόμων, που εντοπίστηκαν να ασκούν θήρα τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Δευτέρας προς Τρίτη, προχώρησαν ομοσπονδιακοί θηροφύλακες της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Κλιμάκιο της θηροφυλακής στο πλαίσιο συστηματικών ελέγχων και κατόπιν και σχετικής καταγγελίας, βρέθηκε στον κάμπο του Καλπακίου και στις 01.30 τα μεσάνυχτα μετά από παρακολούθηση και αφού προηγήθηκε ένας πυροβολισμός, έκανε σήμα στάσης σε όχημα, για έλεγχο. Ο οδηγός του οχήματος όμως αρνήθηκε τον έλεγχο και ανέπτυξε ταχύτητα, για να σταματήσει λίγη ώρα αργότερα. Στην πορεία της διαφυγής οι θηροφύλακες αντιλήφθηκαν ότι οι επιβαίνοντες πέταξαν έξω από το όχημα, ένα κυνηγετικό όπλο, το οποίο βρέθηκε κατόπιν αναζήτησης στην περιοχή, να είναι «γεμάτο», με δύο φυσίγγια για κυνήγι αγριόχοιρου (μπάλες).

Και τα δύο άτομα οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη κατά το νόμο, διαδικασία.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ οφείλει να υπενθυμίσει πως ήταν η πρώτη, εδώ και αρκετά χρόνια, που έγινε αποδέκτης των καταγγελιών για τις τεράστιες και ανυπολόγιστες ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειες, τους θερινούς μήνες και στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και σε πολλές άλλες.

Επίσης όμως, ήταν η πρώτη που ανέδειξε το θέμα και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος, η επίλυση του οποίου όμως, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, που μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί.

Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ επισημαίνει την αδήριτη αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για την αποφυγή των καταστροφών στις καλλιέργειες και επίσης την πρόβλεψη για την αποζημίωση του συνόλου της ζημιάς που υφίστανται οι καλλιεργητές από τους αγριόχοιρους.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να ενισχύσει πρακτικές αυτοδικίας που τελικά, προκαλούν πολύ περισσότερα προβλήματα και ενέχουν πολλούς περισσότερους κινδύνους, από αυτά, που επιχειρούν να επιλύσουν.

Ιωάννινα 28/07/2017

Δελτίο Τύπου 11-04-2017

Χιλιάδες επισκέπτες, μέλη της κυνηγετικής οικογένειας και όχι μόνο, προσέλκυσε το περίπτερο της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου στην έκθεση «Κυνηγεσία» που πραγματοποιήθηκε στο μόνιμο εκθεσιακό κέντρο (MEC) στην Παιανία Αττικής, το τριήμερο 7-9 Απριλίου. Με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου, που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα, η Ε’ ΚΟΗ ενημέρωσε χιλιάδες επισκέπτες για το έργο και τις δράσεις της, σε διάφορα επίπεδα.

Οι επισκέπτες στο περίπτερο της Ε’ ΚΟΗ είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τα μέλη του ΔΣ που παραβρέθηκε σύσσωμο στην έκθεση, τους επιστημονικούς συνεργάτες και την ειδική γραμματέα της Ε’ ΚΟΗ για το πρωτοποριακό εγχείρημα της λειτουργίας του Περιβαλλοντικού Κέντρου Άγριας Πανίδας & Αειφόρου Θήρας στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, προσπάθεια που απέσπασε και τα ιδιαιτέρως εγκωμιαστικά σχόλια του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, που δήλωσε ενθουσιασμένος κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο και ανέλαβε τη δέσμευση να επισκεφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το Κέντρο και την περιοχή.

Παράλληλα, στο σύνολο των επισκεπτών έγινε αναλυτική ενημέρωση για τους σκοπούς και τις δράσεις της Ομοσπονδίας, για το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, τις φιλοθηραματικές δράσεις, τα προγράμματα καταγραφής και μετρήσεων των πληθυσμών των θηρεύσιμων και μη, ειδών της άγριας πανίδας στην περιοχή ευθύνης και αρμοδιότητας, για τις παρεμβάσεις βελτίωσης βιοτόπων, τη λειτουργία του εκτροφείου της ορεινής πέρδικας και τις ελεγχόμενες και απολύτως πιστοποιημένες απελευθερώσεις του είδους. Επίσης, διανεμήθηκε έντυπο υλικό με τις δράσεις της Ε’ ΚΟΗ καθώς και ψηφιοποιημένο υλικό (CD-ROM) που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Thiropedia και περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό για τα παιδιά, για τα είδη της πανίδας στην Ήπειρο, αλλά και χρηστικές οδηγίες για την ασφαλή χρήση του κυνηγετικού όπλου.

Ακόμη, στις οθόνες του περιπτέρου προβλήθηκε και βιντεοσκοπημένο υλικό με διάφορες δράσεις της Ε’ ΚΟΗ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Σημαντική ήταν και η παρουσία στην Έκθεση του Κυνηγετικού Συλλόγου Δελβινακίου-Πωγωνίου, που διένειμε στους επισκέπτες ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις του συλλόγου καθώς και καπέλα με το σήμα του συλλόγου.

Στο περίπτερο παρεβρέθηκε ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Παπαχρήστου συνοδευόμενος με τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Παπαγρηγορίου Νικόλαο, ενώ εκτός του Αναπλ. Υπουργού κ. Φάμελλου, το επισκέφθηκαν: ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας, ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ Άδ. Γεωργιάδης, και ακόμη οι βουλευτές Νικ. Δένδιας, Αθαν. Μπούρας, Γ. Βλάχος, Άννα Καραμανλή, Θαν. Παφίλης, Νικ. Καραθανασόπουλος, Κων. Κατσίκης, ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Πλιάκος Μιχάλης, ο Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων κ. Γαρνέλης Μαρίνος, ο πρώην υπουργός κ. Σταύρου, ο πρώην βουλευτής Κων. Μαρκόπουλος και πολλοί ακόμη πολιτικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα.

Σύσσωμη παραβρέθηκε στην έκθεση «Κυνηγεσία» και στα εγκαίνια αυτής και η διοίκηση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Παπαδόδημα.

Ιωάννινα 11/04/2017

View the embedded image gallery online at:
http://ekoe.gr/nea/deltia-tipou#sigProId36ee6f72d2

 

Δελτίο Τύπου 22-02-2017

Μία ακόμα πολύ μεγάλη επιτυχία της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων στον αδιάκοπο αγώνα για την πάταξη της λαθροθηρίας

Ένα καίριο πλήγμα στο φαινόμενο της λαθροθηρίας, επέφερε η άμεση, συντονισμένη και καθοριστική, όπως αποδείχθηκε, επέμβαση της Θηροφυλακής της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, η οποία για ακόμα μια φορά επετέλεσε στο ακέραιο το καθήκον της, σε ένα σπάνιο περιστατικό, για τα ελληνικά χρονικά, με θύματα αγριόγιδα (προστατευόμενο είδος της ελληνικής πανίδας).
Η σύλληψη τριών ατόμων και η ταυτοποίηση ενός ακόμη, που αναζητείται, τα οποία σκότωσαν τα προστατευόμενα αυτά ζώα, αποτελεί ένα ακόμη σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και μηδενικής ανοχής της κυνηγετικής οικογένειας απέναντι στο κατάπτυστο φαινόμενο της λαθροθηρίας. Ανέκαθεν έχουμε δηλώσει και το αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι ο λαθροθήρας είναι ένας οπλοφόρος που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των κυνηγών.
Ταυτόχρονα, ενισχύεται η απόλυτη αποφασιστικότητα της κυνηγετικής οικογένειας, ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δε μπορούν, ούτε πρόκειται να μείνουν αναπάντητες και ατιμώρητες.
Το Σώμα της Θηροφυλακής, που επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο την τσέπη του κάθε κυνηγού και της κυνηγετικής οικογένειας στο σύνολό της, αποτελεί τον ενεργό θεματοφύλακα για την προστασία της φύσης και της μοναδικότητας της ελληνικής περιβαλλοντικής κληρονομιάς. Με έργα και όχι με λόγια.
Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ, με αφορμή το μεμονωμένο περιστατικό της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου, επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του για την έκβαση της επιχείρησης και ταυτόχρονα τις θερμές του ευχαριστίες προς την Ελληνική Αστυνομία για την συνεργασία και άμεση συνδρομή της, για μία ακόμη φορά.
Η καίρια αυτή παρέμβαση της θηροφυλακής μας, αποτελεί αποστομωτική απάντηση στο τυφλό αντικυνηγετικό μένος, που εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και όχι την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος.

Το χρονικό

Το χρονικό της σύλληψης των τριών οπλοφόρων, ημεδαποί όλοι τους, εξελίχθηκε ως εξής.
Η Θηροφυλακή ειδοποιήθηκε από συνάδελφους κυνηγούς το πρωί για πυροβολισμούς που ακούστηκαν στην περιοχή του Τσεπελόβου. Άμεσα, κλιμάκιο που αποτελείτο από τρία πληρώματα κινήθηκε προς την περιοχή για να ερευνήσει το καταγγελλόμενο γεγονός.
Πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση τους ανέφεραν, ότι ένα Ι.Χ φορτηγό με τέσσερις επιβαίνοντες κινείται προς την περιοχή του Σκαμνελίου. Άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση και στήθηκαν μπλόκα σε καίρια σημεία.
Στη θέση «Σαλατούρα» Λάιστας εντοπίστηκε το Ι.Χ, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, χωρίς να προκύψει κάτι επιβαρυντικό στον έλεγχο, με τους Θηροφύλακες όμως να εντοπίζουν στην καρότσα του οχήματος, ίχνη αίματος και τρίχες από σκοτωμένο ζώο.
Ακολούθησε επισταμένη έρευνα και αυτοψία στην περιοχή, που ήταν καλυμμένη με χιόνι και λίγο μετά εντοπίστηκαν κάτω από σωρούς κλαδιών, σκεπασμένα επιμελώς, τα έξι νεκρά αγριόγιδα.
Δόθηκε αμέσως σήμα και ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ από το Α.Τ Κήπων και το Ι.Χ εντοπίστηκε εκ νέου για να ακολουθήσει η σύλληψη των τριών ατόμων, που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο στο Α.Τ Κατσικά.
Τα νεκρά ζώα μεταφέρθηκαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο.
Επίσης έγινε λήψη γενετικού υλικού προκειμένου να συγκριθεί με αντίστοιχο υλικό με αυτό που βρέθηκε στην καρότσα του φορτηγού, για να υπάρξει πλήρης ταυτοποίηση και τα δείγματα εστάλησαν προς εξέταση και ανάλυση.
Σε βάρος των τριών ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία και οι τρεις οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, ενώ το τέταρτο άτομο έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται.

Ιωάννινα 22/02/2017

View the embedded image gallery online at:
http://ekoe.gr/nea/deltia-tipou#sigProIddf1f0eb386

 

Δελτίο Τύπου 14-02-2017

Στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη δύο ατόμων, υπηκόων Ιταλίας, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή στο πλαίσιο διενεργούμενων ελέγχων και αξιοποίησης σχετικών πληροφοριών για άσκηση θήρας σε περιοχή πλησίον της μεθοριακής γραμμής με την Αλβανία. Συγκεκριμένα, κλιμάκιο Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της Ε’ ΚΟΗ σε έλεγχο που διενήργησαν στην περιοχή Νεοχωρίου Πωγωνίου, εντόπισαν τα δύο άτομα, να ασκούν θήρα, κατέχοντας παραποιημένα κυνηγετικά όπλα.
Τα όπλα κατασχέθηκαν και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους, που θα διαβιβαστεί αρμοδίως.
Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ επιθυμεί να εκφράσει προς κάθε κατεύθυνση την υποχρέωση όλων εκείνων που ασκούν θήρα, να σέβονται και να τηρούν την κείμενη νομοθεσία. Ιδιαίτερα δε, προς τους αλλοδαπούς κυνηγούς που βρίσκονται κατά εκατοντάδες αυτήν την περίοδο στην περιοχή, εφιστά την προσοχή τους, ώστε να ενημερώνονται για τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις τους από το ενημερωτικό φυλλάδιο που τους διανέμεται την ημέρα έκδοσης των αδειών θήρας, και το οποίο έχει εκδοθεί από την Ε’ ΚΟΗ και είναι γραμμένο στην ελληνική, την αγγλική και την ιταλική γλώσσα.
Σε μία δεύτερη περίπτωση, πριν από λίγες ημέρες σε περιοχή του Αμβρακικού, έπειτα από πολύωρη παρακολούθηση, Ομοσπονδιακή Θηροφύλακες εντόπισαν δύο άτομα να ασκούν θήρα, χρησιμοποιώντας πλωτό μέσο. Κατά την αποχώρησή τους από το σημείο, διενεργήθηκε ο έλεγχος της Θηροφυλακής και σε βάρος των δύο ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία για άσκηση θήρας με χρήση πλωτού μέσου.
Κατασχέθηκαν τα όπλα και το πλωτό μέσο, αλλά και 10 φαλαρίδες που είχαν ήδη θηρεύσει.

Ιωάννινα 14/02/2017

Δελτίο Τύπου 03-02-2017

Εκατοντάδες ελέγχους πραγματοποίησε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ και τον μήνα Ιανουάριο στα όρια ευθύνης και αρμοδιότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, έχοντας καθημερινή παρουσία στους κυνηγότοπους προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα που προσβάλλουν την κυνηγετική οικογένεια.
Μόνο κατά το μήνα Ιανουάριο κατά τη διάρκεια των ελέγχων, εντοπίστηκαν 12 περιπτώσεις ατόμων που παραβίασαν τους όρους άσκησης της κυνηγετικής δραστηριότητας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία και ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.
Σε πολλές περιπτώσεις τα αδικήματα ήταν περισσότερα από ένα. Συνολικά στις 12 περιπτώσεις για τις οποίες σχηματίστηκε δικογραφία, καταγράφηκαν επτά περιστατικά για άσκηση θήρας άνευ άδειας, δύο περιπτώσεις όπου οι παραβάτες είχαν παραποιημένο όπλο, έξι περιπτώσεις για καρτέρι μπεκάτσας, ενώ σε πέντε από τις περιπτώσεις, οι παραβάτες αρνήθηκαν να αποδεχθούν τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.
Το ΔΣ της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου υπενθυμίζει πως το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, οι αρμοδιότητες και ο ευθύνες της είναι νομικά και θεσμικά κατοχυρωμένες και παρά την τεράστια συμμόρφωση και αποδοχή του ρόλου της από την κυνηγετική οικογένεια, αλλά και την ίδια την Πολιτεία, υπάρχουν ορισμένοι – ευτυχώς ελάχιστοι – που επιδεικνύουν απαράδεκτη συμπεριφορά.
Τέτοιου είδους συμπεριφορές και πρακτικές είναι αυτονόητο, ότι θα βρουν απέναντί τους το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας και φυσικά θα αντιμετωπιστούν με τον τρόπο που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Ιωάννινα 03/02/2017