Δελτίο Τύπου 05/03/2021

Μακρά και ουσιαστική επικοινωνία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

κ. Γεώργιο Αμυρά για ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας,

που αφορούν την κυνηγετική οικογένεια, είχε ο Πρόεδρος του ΔΣ

της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Νίκος Παπαγρηγορίου.

Στην επικοινωνία με τον κ. Υφυπουργό, ο κ. Παπαγρηγορίου εξέφρασε την αντίθεση της Ε’ ΚΟΗ και του συνόλου της κυνηγετικής οικογένειας, για την απόφαση με την οποία παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου,

η χρονική περίοδος άσκησης θήρας αγριόχοιρου στο σύνολο της επικράτειας.

Μία απόφαση, που κατά την άποψη των κυνηγετικών οργανώσεων αντιβαίνει τους κανόνες και τις προϋποθέσεις προστασίας της βιοποικιλότητας, κατά την αναπαραγωγική διαδικασία μάλιστα του συγκεκριμένου είδους. Αυτό άλλωστε περιγράφεται αναλυτικά και σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης.

Ο κ. Υφυπουργός από την πλευρά του υποστήριξε, ότι υπάρχει αντίστοιχη πανευρωπαϊκή κατεύθυνση των χωρών – μελών της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, μέσα από τη συνέχιση της θηρευτικής δραστηριότητας, για το συγκεκριμένο είδος.

Αρχαιρεσίες στις κυνηγετικές οργανώσεις

Ο κ. Παπαγρηγορίου έθεσε επίσης στον κ. Υφυπουργό το μείζον ζήτημα της διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων και των εκλογών ανάδειξης των νέων διοικήσεων στα συλλογικά όργανα των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων, που έχουν αναβληθεί λόγω των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το Υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Αμυρά , γνωρίζει το θέμα και πολύ σύντομα θα κάνει γνωστή την πρόταση του.

Αμβρακικός

Τέλος, στη συζήτηση με τον κ. Αμυρά, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να λυθεί η μέγιστη εκκρεμότητα που εξακολουθεί να υφίσταται για την χρονική παράταση διάρκειας ισχύος της ΚΥΑ με την οποία επιτρέπεται η άσκηση θήρας στις έξι καθορισμένες ζώνες στον Αμβρακικό. Η Ε’ ΚΟΗ προτείνει την παράταση εφαρμογής της εν λόγω ΚΥΑ, για πέντε ακόμη έτη, ενώ παράλληλα ζητά να περιληφθεί στη νέα απόφαση και μία ακόμη ζώνη, στην περιοχή «Βίγλα», για την οποία έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές θετικές γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων δασικών υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.

Ο κ. Παπαγρηγορίου και το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ επιθυμούν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά για το ενεργό του ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων, όπως και για την ειλικρινή του διάθεση να συμβάλλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις στα προβλήματα που προκάλεσαν και εξακολουθούν να δημιουργούν εντάσεις στις σχέσεις Πολιτείας και κυνηγετικής οικογένειας τους τελευταίους μήνες. Αποτελεί άλλωστε, κοινός στόχος, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.